Jarzyny Buraki czerwone Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są [...]
[...] Lecytyna) - ich podstawowym zadaniem jest równomierne rozpuszczenie, rozprowadzenie i rozmieszanie sproszkowanego wieloskładnikowego produktu w nośniku, jakim może być woda lub mleko. Mają one dokonać odpowiedniego zagęszczenia i stabilizacji odzywki po rozpuszczeniu w wodzie. Mówiąc obrazowo dzięki nim uzyskujemy produkt o jednolitej [...]
[...] związków wysokoenergetycznych, koenzymów. Fosfor bierze udział w: utrzymaniu odpowiedniego pH krwi utrzymaniu stałego odczynu tkanek i cieczy ustrojowych przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek HIPOFOSFATEMIA (niedobór P) Nie zdarzają się przy spożywaniu zwyczajowej diety, mogą dotyczyć osób nadużywających alkoholu lub stosujących leki [...]
[...] spadnie (ilość jonów rośnie - więc UJEMNY logarytm spada) Taki roztwór bedzie mieć pH mniejsze od 7 UKŁAD: WODA+COŚTAM+KWAS Takim układem jest np.: krew. Krew jest to woda z rozpuszczonymi w niej wieloma różnymi substancjami. Każda z nich ma właściwości kwasowe albo zasadowe (albo jest neutralną solą). Jedną z substancji rozpuszczonych we [...]
[...] posiłku starajmy się dawać pełnowartościowe białko (chude mięso, ryby, jaja kurze) oraz tłuszcze roślinne, pochodzenia z ryb (o3) oraz tłuszczy nasycone (zwierzęce). Węglowodany powinny pochodzić głównie z warzyw oraz innych roślin o niskim indeksie glikemicznym. Takie rozstawienie posiłków w ciągu dnia, odpowiednio dobrany makropodział oraz [...]
[...] grupa odżywek, znajdująca się w ofercie niemal każdej fi rmy produkującej suplementy diety i odżywki. Jest to oczywiście rodzaj odżywek, czyli preparatów białkowo-węglowodanowych, które wzbogacają dietę w takie składniki odżywcze jak: białka, węglowodany tłuszcze. Zawartość białka w takich odżywkach kształtuje się w przedziale: 11- 35%, [...]
[...] Jest niezastąpiony podczas upałów, gasi pragnienie, orzeźwia i odświeża. Można objadać się nim bezkarnie, wielki plaster to zaledwie 50 kcal, śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik wywołuje uczucie sytości. Warto więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy innych [...]
[...] - punkt wyjścia badania stresowości środowiska. Przykładem biotransformacji ksenobiotyków są jednoelektrolitowe reakcje utleniania i redukcji w wyniku, których powstaje woda i wolne rodniki, które są szalenie toksyczne. Mimo krótkiego trwania w organizmie niszczą błony cytoplazmatyczne. Można wyróżnić wpływ wielu czynników ( czynniki zależne [...]
[...] Lecytyna) - ich podstawowym zadaniem jest równomierne rozpuszczenie, rozprowadzenie i rozmieszanie sproszkowanego wieloskładnikowego produktu w nośniku, jakim może być woda lub mleko. Mają one dokonać odpowiedniego zagęszczenia i stabilizacji odzywki po rozpuszczeniu w wodzie. Mówiąc obrazowo dzięki nim uzyskujemy produkt o jednolitej [...]
[...] się uzyskać naprawdę wyrzeźbione nogi bez używania go. Kobiety często łączą 10 - 20 mg Nolvadexu wraz z 50 - 75 mg Provironu dziennie przez kilka ostatnich tygodni przed zawodami. Panie powinny wiedzieć, że środki antykoncepcyjne są również estrogenami i Nolvadex może zmniejszać ich skuteczność. Skutkami ubocznymi stosowania go przez kobiety [...]
[...] trawienia, skracamy czas ich wchłaniania oraz zdecydowanie zmniejszamy obciążenie układu pokarmowego co jest szczególnie istotne w stosowaniu gotowych mieszanek węglowodanowo-aminokwasowych tuż przed wysiłkiem fizycznym. Aminokwasy rozgałęzione BCAA - Czyżby strategicznie najważniejsza grupa egzogennych aminokwasów ? Bardzo ważną grupę [...]
[...] hydrofobowość niektórych aminokwasów, oraz zapewnić ich trwałość w środowisku wodnym. - Hydrolizaty aminokwasowe w porównaniu z odżywkami białkowymi nie posiadają wcale węglowodanów, tłuszczu, czy tez soli mineralnych, co w przypadku restrykcyjnej diety redukującej tkankę tłuszczową ma niebagatelne znaczenie. Mogą być więc z powodzeniem stosowane [...]
[...] grupa odżywek, znajdująca się w ofercie niemal każdej fi rmy produkującej suplementy diety i odżywki. Jest to oczywiście rodzaj odżywek, czyli preparatów białkowo-węglowodanowych, które wzbogacają dietę w takie składniki odżywcze jak: białka, węglowodany tłuszcze. Zawartość białka w takich odżywkach kształtuje się w przedziale: 11 - 35%, [...]
[...] Lecytyna) - ich podstawowym zadaniem jest równomierne rozpuszczenie, rozprowadzenie i rozmieszanie sproszkowanego wieloskładnikowego produktu w nośniku, jakim może być woda lub mleko. Mają one dokonać odpowiedniego zagęszczenia i stabilizacji odzywki po rozpuszczeniu w wodzie. Mówiąc obrazowo dzięki nim uzyskujemy produkt o jednolitej [...]
[...] minutową walką.(8) Wytrzymałość siłowa czyli anaerobowa - beztlenowa, charakteryzuje się regeneracją cząsteczek ATP w skutek pozbawionego tlenu spalania węglowodanów. Paliwem do pozyskiwania kalorii staje się glikogen mięśniowy a systemem, który wykonuje pracę jest mleczanowy system energetyczny. Wówczas, uwolniona glukoza spalana [...]
[...] ćwiczenia aerobowe są tylko narzędziem, które ma wam pomóc w spaleniu pewnej ilości tkanki tłuszczowej. 3. POZOWANIE No dobrze, nie masz w swoich planach startów w żadnych zawodach. Trenujesz wyłącznie dla siebie - dla siły, dla własnej satysfakcji, dla wzrostu i poprawy umięśnienia, a także zdrowia (żeby nie wspomnieć już o podniesieniu [...]
76 sposobów na jakie cukier rujnuje Twoje zdrowie Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich, takimi, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Zostałyzaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych. 1.Cukier może osłabiać [...]
[...] klejenie kamieni żółciowych. Porównanie składu chemicznego mleka krowiego i ludzkiego Składnik Mleko krowie Mleko ludzkie Białko 4,0 g 1,2 g Tłuszcz 3,5 g 4,0 g Węglowodany 4,9 g 9,0 g Wapń 118 mg 33 mg Fosfor 97 mg 18 mg Sód 50 mg 16 mg Ponadto krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania składu mleka potwierdzają, że [...]
[...] Porównanie składu chemicznego mleka krowiego i ludzkiego Składnik Mleko krowie Mleko ludzkie Białko 4,0 g 1,2 g Tłuszcz 3,5 g 4,0 g Węglowodany 4,9 g 9,0 g Wapń 118 mg 33 mg Fosfor 97 mg 18 mg Sód 50 mg 16 mg Ponadto krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania [...]
[...] CECHY PRODUKTU: Aż 4 rodzaje białka 80-85g czystego białka w 100g produktu Ponad 70% kazeiny Niewielka zawartość węglowodanów Idealne do diety białkowej Ponad 5000 mg BCAA w porcji Niska zawartość tłuszczu Super kremowy smak – super [...]